Juelsminde Havn & Marina

På spidsen af Julesmindehalvøen, i den østlige del af Hedenstederne, finder du den charmerende havneby Juelsminde- også kaldet ”Østjyllands Skagen”.

Om sommeren er det hyggelige havnemiljø fuld af ferieglade mennesker på vej til stranden, nypudsede motorcykler der stilles til skue for de forbipasserende, hænder der balancerer med is, og havnegæster der nyder deres frokost langs havnebassinnet. Børn og voksne ligger på maven på den populære krabbebro i håbet om en snarlig fangst. Andre nyder en kop kaffe, mens børnene tumler på legepladsen.

Til aften fyldes havnens restauranter med mennesker, og der tændes op i de små læ-givende grillpladser i den nye Østhavn. I højsæsonen kan man hver aften kl. 20:00 høre og overvære Dannebrog blive spillet ned af en trompetist fra Juelsminde Pigegarde. En begivenhed som samler både de besøgende gæster og den lokale befolkning.

Her er der masser af charmerende havnestemning, og havnen tiltrækker et stort antal turister om sommeren (ud over de sejlende kommer der gæster fra de ca. 2500 sommerhuse i området.)

Havnens historie

Fra omkring år 1500-1856 var der færgeforbindelse mellem Bogense og Klakring (Juelsminde lå i Klakring Sogn), og i 1608 var selve Kong Kristian den 4. med som passager på overfarten. Netop færgefarten har været en vigtig betingelse for den store samhandel mellem Fyn og Jylland.

Men det var åbningen af jernbanestrækningen mellem Horsens og Juelsminde i 1884 samt indvielsen af havnen i 1896, som satte gang i bosætningen i området. Selvom det til tider har været en udfordring at drive Juelsminde Havn, så har den, både tidligere og i dag, stor betydning for byen.

Man mener, at byens navn stammer tilbage fra den gamle Færgegård (1813), som blev bygget af herremanden fra godset Palsgård, Niels Juel Reedtz. Over indgangsdøren til gårdens stuehus hang et træskilt med indskriften ”Juels-minde, bygget 1813 af Niels Juel Reedtz”.

Fra starten var det fiskeriet, som prægede Juelsminde Havn. Men fra omkring første verdenskrig begyndte en ny tradition med kapsejlads at præge havnemiljøet. I 1952 stiftede man den første Sejlsportsforening, og sidenhen er udviklingen gået stærkt. I dag består Juelsminde Havn & Marina af 4 havnebassiner med i alt 500 bådpladser.

I 2012 blev Juelsminde Havn kåret som Årets Havn af Danske Tursejlere - blandt andet på grund af sin centrale beliggenhed i forhold til byen, dens liv og atmosfære samt dens mange og moderne faciliteter.

Læs mere om Juelsminde Havn & Marina

  • Gågade
  • Svanedam
  • Solnedgang
  • Krabbebro
  • Stemning
  • Kystvej
  • kystvej2
  • Kystvej3